【東北大学 博士課程教育リーディングプログラム】 マルチディメンジョン物質理工学リーダー養成プログラム

ホーム > 履修生向けの情報 > 【奨励金受給者】確定申告について_tax return filing 2019

履修生向けの情報

奨励金受給者各位
2019年分の確定申告について、
各自 ガイドライン「奨励金に係る所得税等について」および
国税庁のHPを参考に、居住地の所轄税務署で手続きをお願いします。
(受付期間:2020年2月17日(月)~3月16日(月)
 e-taxでの手続きの場合は1月から(詳しくは国税庁のHPを参照ください))

※国税庁  確定申告HP   所轄税務署検索
※奨励金は雑所得になり、受給者は原則として確定申告の必要があります。
  中国からの留学生は確定申告の必要はありません。 Students from China: No need to file a tax return.

※「収入を証明する書類」、「控除申告に必要な書類」を準備しましょう。

■確定申告終了後 税務署から返された確定申告書の写しを速やかに
   MDプログラム事務室へ提出してください
■海外インターンシップ等で指定期間中に手続きができない場合は,終了後
速やかに手続きを行ってください。

何か不明点などありましたら、MDプログラムの事務室までご連絡ください。

The leading program scholarship  is considered “miscellaneous income”
and is subject to taxation (income tax, residence tax).  However, there are some cases
where the income tax of a recipient originally from overseas becomes tax-exempt
in accordance with the tax treaty between recipient’s home country and Japan.

– Declaration period: Feb.17 – March.16, 2020

– Please present the following documents to the designated tax office:
1. Payment notice sent to your DC mail account(from Jan, 2019 to Dec, 2019) ,
Please refer to the attached file, Sample1)
2. Statement of withholding (if you were employed as a TA or RA)
3. Payment receipts of Entrance fee & Tuition fee (the year 2019).
4. Receipts of expenses regarding your study and research (Books, software etc.)
5. Proof of payment of insurance (National insurance, life insurance, etc.)
6. Passport, Resident card, Tohoku University ID card   (for your ID)

After finishing the procedure, please submit a copy of returned documents
to MD office as soon as possible.